Pages

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ξεκινώντας το αζούρ

Η Άννα ζήτησε τη βοήθειά μου για να μάθει πώς γίνεται το αζούρ στη μηχανή.
Το πρώτο βήμα είναι να έχουμε το ύφασμα ίσιο, καθαρό από ούγιες και ξεφτίσματα.
Αποφασίζουμε το φάρδος του στριφώματος καικάνουμε τον εξής συλλογισμό.
Αν θέλουμε στρίφωμα 6 εκατ, μετράμε ως εξής : 6 + 6 +1= 13 (6εκ το στρίφωμα στην καλή του υφάσματος + 6 εκ στην ανάποδη + 1εκ για το γύρισμα)
Με τη μεζούρα μετράμε και σημαδεύουμε με καρφίτσα για τη γωνία του αζούρ, στα 13 εκ.
Βγάζουμε την πρώτη κλωστή (1ο οδηγό), προσέχοντας μην ξεπεράσει το σημάδι της καρφίτσας.
Το κάνουμε αυτό γύρω γύρω.
Από τον πρώτο οδηγό, μετράμε πάλι με μεζούρα, τώρα για το φάρδος του αζούρ.
Συνήθως είναι από 1 εκ - 1,5 εκ, ανάλογα με το σχέδιο που θέλουμε να φτιάξουμε.
Αφού βγάλουμε και εκεί την κλωστή,(2ο οδηγό)  γύρω γύρω ξανά, κόβουμε τις γωνίες που σχηματίστηκαν με τον τρόπο που βλέπετε στις φωτογραφίες. Το τελικό κόψιμο θα γίνει όταν φτάσουμε εκεί κεντώντας το αζούρ.
Σε διαστήματα που μας βολεύουν, κόβουμε κάθετα, ανάμεσα στους δυό οδηγούς και αρχίζουμε να ξεφτάμε τις κλωστές.
Τελαρώνουμε και ξεκινάμε το κέντημα στη μηχανή.
Πιάνουμε περίπου 6-8 κλωστές, ανάλογα το πάχος των κλωστών. Αν πιάσουμε πολλές, θα τραβάει το αζούρ, αν πιάσουμε λίγες και θα μας παιδέψει και αισθητικά το αποτέλεσμα δεν θάναι όμορφο.
Με την εξάσκηση μαθαίνουμε το καλύτερο μέγεθος.
Στην ουσία, δημιουργούμε στυλάκια με τις ήδη υπάρχοντες κλωστές.
Ανάλογα το σχέδιο μετακινούμε τη βελόνα, κάνοντας τα σχέδια.
Τελειώνοντας το κέντημα, φτιάχνουμε το στρίφωμα, τις γωνίες και τέλος περνάμε κορδόνι στις δυο άκρες του αζούρ, για να στηρίξουμε το στρίφωμα και να έχουμε και ένα όμορφο τελείωμα.
Κάποιες κεντήστρες, κάνουν πρώτα το στρίφωμα με τις γωνίες και μετά κεντούν το αζούρ, δεν είναι λάθος αυτό, απλά εμένα με βολεύει ο τρόπος που προανέφερα.
Ελπίζω να καταλάβατε την τεχνική, για απορίες, αφήστε σχόλια.
Ευχαριστώ
Καλή επιτυχία!!!












8 σχόλια:

  1. Αγαπημένη μου....κι εμένα έτσι με βολεύει. Κάνω πρώτα το αζούρ με το ύφασμα ανοιχτό, μετά το γυρίζω και το στριφώνω και στο τέλος το ντύνω με το κορδόνι και κρύβω το στρίφωμα....Πόσο απλά μας τα λες και το απολαμβάνω κι εγώ που το κάνω,,,,,,Να σου πω ξανά ( μέχρι να με βαρεθείς ) μπράβο για το Brava....το απολαμβάνω πραγματικά....χαίρομαι την παρουσία σου εκεί....σ΄ευχαριστούμε....πολλά φιλιά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Τζένη, καλά τα έγραψα λες? Πιστεύω αυτές που θέλουν να μάθουν να τα κατάλαβαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας....εγώ δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς όταν λές πως βάζεις κορδόνι στις δύο πλευρές του αζούρ. Τι κορδόνι είναι αυτό και πως το βάζεις? Διότι εγώ ξέρω μόνο τον τρόπο που πρώτα κάνουμε το στρίφωμα και εκεί δεν βάζουμε κορδόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου Μαριάννα! Το κορδόνι που χρησιμοποιούμε για να "κρύψουμε" τις βελονιές που έχουμε κάνει με τη μηχανή, κεντώντας το αζούρ και να δώσουμε ένα όμορφο τελείωμα, είναι κορδονέτο βαμβακερό. Εγώ βάζω της πεταλούδας Νο 16. Αφού τελειώσει το αζούρ,φτιαχτουν οι γωνίεςκαι τρυπωθεί το ύφασμα, χρησιμοποιήτε το κορδόνι αυτό με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε το κοφτό κέντημα και από τις δυό πλευρές. Θα αναρτήσω φωτογραφίες για να το δεις στην πράξη. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή